WIZZ AIR STELT ZIJN MODERNSTE EN DUURZAAMSTE VLIEGTUIG VOOR AAN OMWONENDEN VAN EINDHOVEN AIRPORT

De Airbus A321neo is het paradepaardje van Wizz Air op het vlak van CO2-uitstootreductie

Wizz Air, Europa's snelst groeiende luchtvaartmaatschappij, heeft op initiatief van Eindhoven Airport zijn Airbus A321neo voorgesteld aan omwonenden en leden van het Luchthaven Eindhoven Overleg. De A321neo is op dit ogenblik in zijn categorie het vliegtuig met veruit het laagste brandstofverbruik per stoel per kilometer en daarmee ook meteen het duurzaamste vliegtuig op de markt. In 2022 werd een kwart van alle Wizz Air-vluchten van en naar Eindhoven Airport uitgevoerd met A321neo-toestellen.

De Airbus A321neo’s van Wizz Air zijn vliegtuigen van de nieuwste generatie. Ze worden aangedreven door twee Pratt en Whitney Geared Turbofan-motoren en hebben de breedste cabine van alle toestellen met één gangpad. Het vliegtuig biedt plaats aan 239 passagiers. ​ Op milieuvlak scoort de Airbus A321neo bijzonder goed. In vergelijking met de vorige generatie A320ceo-vliegtuigen is de geluidsvoetafdruk van de A321neo ruim 50% kleiner, verbruikt het toestel 20% minder brandstof en stoot het ook de helft minder stikstofoxide uit.

Wizz Air gaat er prat op dat het de laagste CO2-uitstoot per passagierskilometer in Europa heeft. ​ De luchtvaartmaatschappij wil haar CO2-uitstoot tegen 2030 met nog eens 25% verminderen. Dankzij voortdurende verbeteringen bedroeg de CO2-uitstoot van Wizz Air tussen 1 november 2021 en 30 september 2022 slechts 57,1 gram per passagier/km.

Het was in 2006 dat Wizz Air voor het eerst neerstreek op Eindhoven Airport. Sindsdien heeft de lagekostenmaatschappij meer dan 10 miljoen passagiers vervoerd van en naar de Noord-Brabantse luchthaven. Op dit ogenblik vliegt Wizz Air vanuit Eindhoven naar 25 bestemmingen (Belgrado, Boedapest, Boekarest, Chisinau, Cluj-Napoca, Debrecen, Gdansk, Iasi, Katowice, Kaunas, Krakau, Lublin, Poznan, Riga, Rome, Rzeszow , Skopje, Sofia, Suceava, Tirana, Tuzla, Varna, Vilnius, Warschau en Wroclaw).

Daria Sergeeva, Sustainability Communications Manager van Wizz Air, verklaarde: “We zijn verheugd om aan omwonenden en leden van het Luchthaven Eindhoven Overleg een van onze nieuwe Airbus A321neo’s te tonen. Het toestel beschikt over de nieuwste luchtvaarttechnologieën en biedt belangrijke milieuvoordelen. Wizz Air voegt voortdurend nieuwe Airbus A321neo’s aan zijn vloot toe en vervangt op die manier ook oudere toestellen. Momenteel hebben we een van de jongste vloten ter wereld. De gemiddelde leeftijd van onze vliegtuigen bedraagt amper 4,6 jaar. Met 73 Airbus A321neo's in onze vloot zijn we ook de grootste gebruiker van dit vliegtuigtype in Europa. Naast de vlootvernieuwing werken onze operationele teams voortdurend aan initiatieven voor brandstofefficiëntie en het verbeteren van gerelateerde datawetenschap. We blijven ons inzetten om de ecologische voetafdruk per passagier verder te verminderen. Zo zorgen wij ervoor dat onze klanten, als ze ervoor kiezen om met Wizz Air te vliegen, de meest verantwoorde keuze maken.”

Staf Depla, voorzitter van Luchthaven Eindhoven Overleg, voegde eraan toe: “Vlootvernieuwing is van belang om de hinder voor omwonenden te beperken. Daarom is het goed om een toestel van de nieuwste generatie te zien en daarbij uitleg te krijgen.”

Foto's: Omwonenden en leden van Luchthaven Eindhoven Overleg (LEO) krijgen uitleg over de Airbus A321neo en zijn duurzaamheidseigenschappen.

 

Over Eindhoven Airport

Eindhoven Airport is de op een na grootste luchthaven van Nederland. Verwacht wordt dat dit jaar ongeveer 6,1 miljoen passagiers van en naar Eindhoven Airport zullen vliegen.

Over Wizz Air

Wizz Air, Europa’s snelst groeiende en de milieuvriendelijkste luchtvaartmaatschappij ter wereld[1], heeft een vloot die bestaat uit 173 Airbus A320- en A321-toestellen. In het boekjaar dat eindigde op 31 maart 2022, vervoerde WIZZ 27,1 miljoen passagiers. Wizz Air is beursgenoteerd op de London Stock Exchange onder de ticker WIZZ. Het bedrijf werd uitgeroepen tot een van 's werelds tien veiligste luchtvaartmaatschappijen door airlineratings.com, en tot ‘2020 Airline of the Year’ door ATW, de grootste eer die een luchtvaartmaatschappij of individu te beurt kan vallen. Naar aanleiding van de World Finance Sustainability Awards 2022 kreeg Wizz Air de titel van ‘duurzaamste Low-Cost Airline’ en ook die van ‘Global Environmental Sustainability Airline Group of the Year’ vanwege de CAPA-Centre for Aviation Awards for Excellence 2022.
www.wizzair.com

 

1Bron: CAPA – Centre for Aviation Awards for Excellence 2022

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.