Wizz Air presenteert roadmap naar CO2-nuluitstoot in 2050

- De lowcostmaatschappij stelt haar Flying Towards Net Zero-plan voor
- Duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) als hefboom voor de vermindering van CO2-uitstoot
- Oproep tot radicale veranderingen
Wizz Air, de duurzaamste luchtvaartmaatschappij van Europa*, heeft haar plan voor CO2-nuluitstoot, genaamd Flying Towards Net Zero, gepresenteerd. Dit realistisch pad is gebaseerd op de drie F’s – Flights (30% emissiereductie via nieuwe vliegtuigtechnologie en vlootvernieuwing), Fuel (53% vermindering dankzij SAF, duurzame vliegtuigbrandstof), en Footprint (4% minder via modernisering van de luchtverkeersleiding).
Als onderdeel van haar Customer First Compass-initiatief heeft luchtvaartmaatschappij €14 miljard geïnvesteerd in de verbetering van de operaties. Daar horen ook investeringen bij in de nieuwste generatie vliegtuigen en de SAF-productie. Wizz Air wil naar een CO2-nuluitstoot gaan, zodat de luchtvaart een centrale rol kan blijven spelen inzake verbindingen en economische groei in Europa.
Het Flying Towards Net Zero-manifest komt op een kritiek moment voor de luchtvaartsector, nu de inspanningen om tegen 2050 netto nul emissies te bereiken dreigen te ontsporen en de concurrentiepositie van de Europese luchtvaart onder druk staat door stijgende kosten ten gevolge van regelgeving. Klimaatverandering blijft aanzienlijke bedrijfs- en financiële risico’s met zich meebrengen. Daarom moeten deze uitdagingen niet alleen uit ecologische noodzaak worden aangepakt, maar ook als strategie voor de duurzaamheid en veerkracht van de Europese luchtvaart.
Een realistisch pad naar Net Zero
Flying Towards Net Zero sluit aan bij de langetermijndoelen van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO), die streeft naar netto CO₂-nuluitstoot tegen 2050. Deze ambitie is echter sterk afhankelijk van technologische industrialisatie – iets wat tot nu toe niet is gerealiseerd. Het plan van Wizz Air houdt rekening met deze realiteit.
Het plan rust op vijf fundamentele pijlers:
- 53% decarbonisatie via meer gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF)
- 21% minder CO2-uitstoot via technologische vooruitgang in vliegtuig- en motortechnologie
- 7% decarbonisatie dankzij vlootvernieuwing
- 4% minder CO2-uitstoot via een hervorming van de luchtverkeersleiding
- 2% decarbonisatie door operationele efficiëntie.
In vergelijking met concurrenten legt de luchtvaartmaatschappij meer nadruk op SAF en nieuwe vliegtuigtechnologieën als cruciale middelen voor emissiereductie, in plaats van op niet-bewezen technologieën of compensatieprogramma’s.
Flights. Fuel. Footprint – Een oproep tot radicale verandering
Vluchten – Luchtvaartinnovatie moet versnellen
Wizz Air heeft de laagste emissie-intensiteit per passagierskilometer van alle luchtvaartmaatschappijen wereldwijd. Het doel is om de uitstoot tegen 2030 met 25% te verminderen. Wizz Air heeft bovendien de jongste en meest brandstofefficiënte vloot in Europa. Dit is het resultaat van investeringen in Airbus A321neo-toestellen, die over de beste technologie in hun klasse beschikken. In het kader van het Customer First Compass-programma investeert Wizz Air actief in innovatie, nieuwe vliegtuigtechnologie en vlootvernieuwing. Om deze decarbonisatiehefbomen mogelijk te maken, hangt de toekomst van de luchtvaart af van radicale innovatie. Vliegtuigen moeten voorbereid worden op SAF-mengsels die verder gaan dan de huidige toegestane maximale mengverhouding.
Brandstof – SAF-productie moet dringend opgeschaald worden
SAF vormt de hoeksteen van Wizz Air’s plan voor CO2-nuluitstoot en is de grootste hefboom voor emissiereductie. Het bedrijf heeft geïnvesteerd in de productie van SAF en in nieuwe technologieën en heeft ook afnameovereenkomsten veiliggesteld. Maar de productie van SAF is vandaag nog zeer beperkt en de prijzen zijn niet aangepast aan een low-costmodel. Overheden moeten actie ondernemen om SAF-productie op te schalen, bijvoorbeeld via een langetermijnbeleidskader zoals het Sustainable Transport Investment Plan, dat SAF-gebruik stimuleert en via financiële prikkels het prijsverschil met conventionele kerosine overbrugt.
Voetafdruk – Hervorming van het luchtruim
Inefficiënties in het luchtverkeer zorgen elk jaar voor miljoenen tonnen aan onnodige uitstoot. De modernisering van het luchtruim moet een onmiddellijke prioriteit worden. Er wordt van luchtvaartmaatschappijen verwacht dat ze minder CO2 uitstoten, maar verouderde regelgeving en infrastructuur vertragen de vooruitgang. Een hervorming van het Europese luchtruim is meer dan noodzakelijk. Wizz Air zet nu al AI-technologie in om de operationele efficiëntie te verbeteren, maar de andere actoren moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen.
Yvonne Moynihan, Corporate & ESG Officer bij Wizz Air, zegt: “Wizz Air heeft een ambitieuze visie op Net Zero, maar de realiteit is dat het huidige tempo niet volstaat. Zonder radicale interventie zal de luchtvaart de klimaatdoelstellingen niet halen. De weg naar CO2-nuluitstoot is vol onzekerheden. De uitdagingen gaan verder dan wetenschap – ze draaien om beleid, investeringen, marktdynamiek en de tijdige uitvoering van essentiële maatregelen. Zelfs wetenschappelijke innovaties worden afgeremd door kosten, infrastructuur en regelgeving.”
Ze voegde eraan toe: “We hebben actie nodig, geen mooie woorden. Daarom roepen we overheden, regelgevers en de brandstofindustrie op om wakker te worden en nu de veranderingen door te voeren die Net Zero mogelijk moeten maken. De luchtvaart heeft een beleids- en investeringsrevolutie nodig om haar toekomst veilig te stellen. Vluchten. Brandstof. Voetafdruk. Dit is onze route naar Net Zero”.
OVER WIZZ AIR
Wizz Air heeft een vloot van 232 Airbus A320- en A321-toestellen. De lagekostenmaatschappij biedt een kwaliteitsservice aan tegen zeer lage tarieven, waardoor Wizz Air in 2024 de favoriete keuze werd van 62,8 miljoen passagiers. Wizz Air is genoteerd op de London Stock Exchange onder het symbool WIZZ.
Het bedrijf werd uitgeroepen tot een van de tien veiligste luchtvaartmaatschappijen ter wereld door airlineratings.com en werd zowel in 2019 als 2023 bekroond als “Luchtvaartmaatschappij van het Jaar” tijdens de Air Transport Awards. Tussen 2021 en 2024 werd Wizz Air bovendien uitgeroepen tot “Duurzaamste low-cost airline”. In 2024 ontving het de prijs voor “Beste luchtvaartmaatschappij voor CO₂-reductie” bij de World Finance Sustainability Awards. Tijdens de CAPA-Centre for Aviation Awards for Excellence werd Wizz Air in 2024 erkend als “Duurzaamste luchtvaartgroep in de EMEA-regio”.
*Volgens CAPA – Centre for Aviation Awards for Excellence 2024, die wereldwijd luchtvaartmaatschappijen vergelijkt op basis van emissie-intensiteit, wordt Wizz Air gepositioneerd als de luchtvaartmaatschappij met de laagste CO₂-uitstoot per RPK in vergelijking met andere luchtvaartmaatschappijen wereldwijd.
PERSCONTACT
Anastasia Novak, Sustainability & Corporate Communications, Wizz Air Group
communications@wizzair.com
BERICHT AAN DE REDACTIE
- Duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) omvat synthetische brandstoffen, biobrandstoffen voor de luchtvaart en hergebruikte koolstofbrandstoffen, zoals gedefinieerd in de ReFuelEU Aviation-verordening. Hoewel de uitstoot aan de achterkant van het vliegtuig hetzelfde blijft, wordt de totale uitstoot verlaagd doordat SAF op duurzamere wijze wordt geproduceerd. SAF heeft het potentieel om de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te verminderen op basis van een levenscyclusanalyse, vergeleken met traditionele kerosine. Momenteel maakt SAF echter slechts een klein deel uit van het totale brandstofgebruik door luchtvaartmaatschappijen – deels omdat het 3 tot 4 keer duurder is dan gewone brandstof. De ReFuelEU Aviation-verordening beoogt het gebruik van SAF te vergroten om de CO₂-uitstoot van de luchtvaart te verminderen.
- Meer info over Wizz Air’s strategie om de CO₂-uitstoot te verminderen: F24 ESG Update.