WIZZ AIR HET DERDE JAAR OP RIJ UITGEROEPEN TOT DUURZAAMSTE LAGEKOSTENMAATSCHAPPIJ TER WERELD

WIZZ AIR VALT IN DE PRIJZEN BIJ DE WORLD FINANCE SUSTAINABILITY AWARDS

Wizz Air, de snelst groeiende luchtvaartmaatschappij in Europa, is voor het derde opeenvolgende jaar uitgeroepen tot de duurzaamste low-costcarrier tijdens de World Finance Sustainability Awards 2023.

World Finance prees Wizz Air’s inspanningen om zijn uitstoot tegen het einde van dit decennium met nog eens een kwart te verminderen1. De jury prees de verschillende investeringen in nieuwste technologieën, de vernieuwing van de vloot, initiatieven inzake fuelefficiëntie, partnerships in het kader van duurzame luchtvaartbrandstof (sustainable aviation fuel - SAF), alsook investeringen in onderzoek en ontwikkeling, en de samenwerking met Airbus inzake het onderzoek naar waterstofvliegtuigen.

De World Finance Sustainability Awards werden voor de vijfde keer uitgereikt aan bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Er zijn 30 categorieën, gaande van gezondheidszorg over digitale valuta tot luchtvaart.

In het boekjaar 2022-2023 behaalde Wizz Air de laagste CO2-intensiteit ooit2, namelijk 53,8 gram per passagier per kilometer, een daling van 6% ten opzichte van pre-COVID-niveaus3. Om dit niveau te bereiken, heeft de luchtvaartmaatschappij zware vlootinvesteringen gedaan. Oudere toestellen werden vervangen door nieuwe Airbus A321neo’s, die niet alleen heel wat stiller maar ook bandstofzuiniger zijn. Op dit ogenlijk zijn ze zelfs in staat om met een 50%-SAF-mengsel te vliegen4. Meer dan de helft van de vloot van Wizz Air bestaat nu al uit neo-vliegtuigen van de Airbus A320-reeks.

Wizz Air heeft ook een duidelijke SAF-strategie. In dat verband heeft het bedrijf al verschillende overeenkomsten gesloten met leveranciers, en werkt de luchtvaartmaatschappij samen met Mabanaft, Neste, OMV en Cepsa. In april 2023 kondigde Wizz Air een investering aan in het biobrandstofbedrijf Firefly Green Fuels, om de ontwikkeling van SAF in het Verenigd Koninkrijk verder te ondersteunen. In mei 2023 investeerde de luchtvaartmaatschappij, als onderdeel van Indigo Partners, in de Amerikaanse SAF-start-up Clean Joule.

Yvonne Moynihan, Corporate & ESG Officer van Wizz Air, zei: "We zijn echt vereerd dat wij voor het derde jaar op rij erkenning krijgen van World Finance voor de duurzaamheidsinspanningen die we ons getroosten. Bij Wizz Air geven we prioriteit aan de vermindering van de CO2-uitstoot en trekken we mee aan de kar inzake de invoering van nieuwe technologietoepassingen. We omarmen tal van strategische initiatieven. We investeren in de modernste vliegtuigen en innovatieve brandstoftechnologieën, en verkennen het potentieel voor emissievrije waterstoftoestellen. Deze award brengt hulde aan het harde werk en de toewijding van ons team, dat zich dag in dag uit inzet voor de duurzaamheidsstrategie van de Groep. Op die manier zorgen wij ervoor dat we niet alleen marktleider blijven maar ook toonaangevend blijven op het gebied van duurzaamheid in de luchtvaartsector."

Monika Wojcik, Head of Special Projects van World Finance, zei: "Finance Magazine eert bedrijven die zich actief inzetten en het merkbare veranderingen doorvoeren op het gebied van milieu, samenleving en corporate governance. Duurzaam engagement wordt steeds belangrijker gezien de toestand van de planeet. We waren vooral onder de indruk van Wizz Air's prestatie die als marktleidernde luchtvaartmaatschappij ook uitstekende referenties op het gebied van duurzaamheid weet voor te leggen. Wizz Air blijft investeren in de nieuwste technologieën en verkleint voortdurend zijn CO2-voetafdruk per passagier. De luchtvaartmaatschappij heeft een van de jongste vloten ter wereld met de laagste CO2-uitstootniveaus in Europa. Het bedrijf investeert tevens in onderzoek en ontwikkeling van Firefly Green Fuels. Dat alles draagt bij tot de algemene ESG-referenties."

1 In vergelijking met het boekjaar 2019-2020

2 Wizz Air jaarverslag

3 Vergelijking tussen het boekjaar 2022-2023 en het boekjaar 2018-2019

4 SAF moet worden gemengd met conventionele vliegtuigbrandstof om te voldoen aan de wettelijke vereisten. Wizz Air gebruikte 0,005% SAF in het boekjaar 2022-2023

Over Wizz Air
Wizz Air, Europa’s snelst groeiende luchtvaartmaatschappij, heeft een vloot die 181 Airbus A320- en A321-toestellen telt. Tijdens het boekjaar dat eindigde op 31 maart 2023, vervoerde WIZZ 51,1 miljoen passagiers. ​
Wizz Air is beursgenoteerd op de London Stock Exchange onder de ticker WIZZ. Het bedrijf werd door airlineratings.comuitgeroepen tot een van 's werelds tien veiligste luchtvaartmaatschappijen, tot ‘2020 Airline of the Year’ door ATW, en tot Airline of the Year door Air Transport Awards in 2019 en in 2023, de grootste eer die een luchtvaartmaatschappij of individu te beurt kan vallen. Op de World Finance Sustainability Awards in 2021, 2022 en 2023 sleepte Wizz Air de titel "Most Sustainable Low-Cost Airline" in de wacht alsook die van "Global Environmental Sustainability Airline Group of the Year" vanwege CAPA-Centre for Aviation Awards for Excellence in 2022.
www.wizzair.com

 

Over de World Finance Awards
Sinds 2007 brengt het financieel-economisch tijdschrift World Finance via zijn jaarlijkse awards bepaalde prestaties, innovatie en uitmuntendheid onder de aandacht. De Sustainability Awards werden voor het eerst georganiseerd in 2019. World Finance eert bedrijven voor hun inzet en het nemen van maatregelen op het gebied van milieu, maatschappij, deugdelijk bestuur (Environmental, Social, and Governance – ESG), alsook inspanningen op het gebied van duurzaamheid.

Tamara Nikiforova

Tamara Nikiforova

Wizz Air Group
Yves Panneels

Yves Panneels

Press Office Benelux & France

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.