WIZZ AIR EN NESTE ONDERTEKENEN OVEREENKOMST LEVERING VAN DUURZAME VLIEGTUIGBRANDSTOF

Wizz Air, Europa's snelst groeiende en de meest duurzame luchtvaartmaatschappij ter wereld, heeft een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met Neste voor de levering van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF, Sustainable Aviation Fuel) vanaf 2025. Dankzij het akkoord kan de ultra-lowcostmaatschappij bij Neste 36.000 ton SAF kopen voor zijn Europese vluchten. Deze samenwerking zorgt ervoor dat Wizz Air de CO2-uitstoot per passagierskilometer verder kan doen dalen.

Als het op vliegen aankomt, is reizen met Wizz Air de duurzaamste keuze. De luchtvaartmaatschappij wil tegen 2030 zijn CO2-emissies met 25% verminderen en plannt zelfs tegen 2050 netto emissieneutraal zijn. In 2022 behaalde Wizz Air zijn laagste jaarlijkse koolstofintensiteit ooit, namelijk 55,2 gram/passagier/km. WIZZ ​ nam vooral nieuwe Airbus A321neo’s in gebruik en verving ook een aantal oudere vliegtuigen. Verwacht wordt dat het aandeel Airbus neo-toestellen tegen eind maart 2023 meer dan 50% van de Wizz Air-vloot zal bedragen. Deze vliegtuigen kunnen vliegen met een 50% SAF-mengsel.

Neste MY Sustainable Aviation Fuel wordt geproduceerd uit duurzaam gewonnen, 100% hernieuwbaar afval en restgrondstoffen, waaronder gebruikt frituurvet en dierlijk vetafval. SAF wordt vóór gebruik gemengd met conventionele vliegtuigfuel. Het mengsel is geschikt voor bestaande brandstofinfrastructuur en vliegtuigmotoren. SAF levert dezelfde prestaties als conventionele vliegtuigfuel, maar heeft een aanzienlijk kleinere ecologische voetafdruk. Het gebruik van Neste MY Sustainable Aviation Fuel vermindert de uitstoot van broeikasgassen tot 80% gedurende de levenscyclus van de brandstof in vergelijking met klassieke fossiele brandstoffen.

Ian Malin, Executive Vice President en Group Chief Financial Officer bij Wizz Air, zei: “Wizz Air blijft investeren in nieuwe technologie. Wij zijn ervan overtuigd dat SAF een belangrijk element is van de oplossing voor het koolstofvrij maken van de luchtvaartindustrie. De samenwerking met Neste, 's werelds grootste producent van SAF, is een nieuwe stap voorwaarts in het verminderen van onze CO2-uitstoot, die nu al onder luchtvaartmaatschappijen een van de laagste ter wereld is. Onze samenwerking met Neste zal de acceptatie van SAF stimuleren. Op die manier willen wij de weg vrijmaken voor een duurzamere luchtvaarttoekomst.”

Jonathan Wood, Vice President Europe, Renewable Aviation bij Neste, voegde eraan toe: “Neste helpt de luchtvaartsector duurzamer te worden. Het akkoord met Wizz Air toont hoe luchtvaartmaatschappijen SAF kunnen gaan gebruiken. We kijken uit naar deze samenwerking. Onze jaarlijkse SAF-productiecapaciteit zal trouwens tegen eind 2023 zo’n 1,5 miljoen ton bedragen.”

Voor meer informatie betreffende de duurzaamheidsstrategie van Wizz Air, zie F23 Half-Year ESG Update

 

Over Wizz Air

Wizz Air, Europa’s snelst groeiende luchtvaartmaatschappij heeft een vloot die 177 Airbus A320- en A321-toestellen telt. In het boekjaar dat eindigde op 31 maart 2022, vervoerde WIZZ 27,1 miljoen passagiers.

Op dit ogenblik vliegt Wizz Air vanuit Eindhoven naar 25 bestemmingen: Belgrado, Boedapest, Boekarest, Chisinau, Cluj-Napoca, Debrecen, Gdansk, Iasi, Katowice, Kaunas, Krakau, Lublin, Poznan, Riga, Rome, Rzeszow , Skopje, Sofia, Suceava, Tirana, Tuzla, Varna, Vilnius, Warschau en Wroclaw.

Vanop Brussels South Charleroi Airport baat Wizz Air 15 routes uit naar Bacau, Boedapest, Boekarest, Chisinau, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Kutaisi, Skopje, Sofia, Suceava, Timisoara, Tirana, Varna en Warschau.

Wizz Air is beursgenoteerd op de London Stock Exchange onder de ticker WIZZ. Het bedrijf werd uitgeroepen tot een van 's werelds tien veiligste luchtvaartmaatschappijen door airlineratings.com, en tot ‘2020 Airline of the Year’ door ATW, de grootste eer die een luchtvaartmaatschappij of individu te beurt kan vallen. Naar aanleiding van de World Finance Sustainability Awards 2022 kreeg Wizz Air de titel van ‘duurzaamste Low-Cost Airline’ en ook die van ‘Global Environmental Sustainability Airline Group of the Year’ vanwege de CAPA-Centre for Aviation Awards for Excellence 2022.
www.wizzair.com

 

Over Neste

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) creëert oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. Het bedrijf raffineert afval, reststoffen en innovatieve grondstoffen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame materialen voor onder andere kunststoffen. Neste is 's werelds grootste producent van duurzame vliegtuigbrandstof en hernieuwbare diesel en ontwikkelt chemische recycling om de uitdaging van plastic afval aan te gaan. Het Finse bedrijf helpt zijn klanten om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 20 miljoen ton per jaar te verminderen. Tegen 2030 moet de Porvoo-olieraffinaderij in Finland de meest duurzame raffinaderij van Europa zijn. Neste maakt van hernieuwbare en gerecycleerde materialen zoals vloeibaar plastic afval raffinaderijgrondstoffen. Het bedrijf engageert zich om tegen 2035 CO2-neutraal te produceren. De CO2-emissies van de verkochte producten zal tegen 2040 met 50% dalen. Daarnaast stelt Neste ook hoge eisen wat biodiversiteit, mensenrechten en de toeleveringsketen betreft. Het bedrijf is opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van de meest duurzame bedrijven ter wereld. In 2021 bedroeg de omzet van Neste 15,1 miljard euro. ​
www.neste.com

 

PERSCONTACTEN

Wizz Air
Daria Sergeeva; Sustainability Communications Manager, daria.sergeeva@wizzair.com
Benelux: Yves Panneels, +32 498 522 322

Neste
tel. +358 800 94025, media@neste.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.