Wizz Air en Airbus ondertekenen belangrijke samenwerkingsovereenkomst over waterstofaangedreven vliegtuigen

  • Onderzoek naar operationele en infrastructuuropportuniteiten van waterstofaangedreven vliegtuigen
  • Bevestiging van het ambitieuze duurzaamheidsengagement van Wizz Air

Wizz Air heeft met Airbus een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend om het potentieel voor waterstofaangedreven vliegtuigen te onderzoeken.

De samenwerking houdt in dat Wizz Air het potentieel voor zeer efficiënte, ultra-low-cost waterstofaangedreven vliegactiviteiten zal analyseren. Het moet WIZZ een beter inzicht geven in hoe het besturen van een emissievrij waterstofvliegtuig een positieve invloed kan hebben op het toekomstige businessmodel van de luchtvaartmaatschappij.

Het uiteindelijke doel is het identificeren van operationele en infrastructurele kansen en uitdagingen. Zowel Wizz Air als Airbus willen meer inzicht krijgen in

  • De evolutie van het wereldwijde waterstofecosysteem vanuit het perspectief van de samenleving, regelgeving, energieprijsstelling en waterstofinfrastructuur;
  • De impact van waterstofaangedreven vliegtuigen op de vloot, activiteiten en infrastructuur van Wizz Air, inclusief het netwerk, de dienstregeling, vliegbasissen en luchthavens. Daarbij zal ook rekening gehouden worden met een aantal specifieke aspecten, zoals vliegbereik en tanktijd.

Johan Eidhagen, Chief People & ESG Officer van Wizz Air, zei: “Bij Wizz Air bestaat de ambitieuze groeistrategie uit het waarmaken van de belofte om reizen voor iedereen betaalbaar te maken en een geweldige klantervaring aan te bieden aan boord van een van de jongste en milieuvriendelijkste vliegtuigvloten van Europa. Groei en duurzaamheid gaan hand in hand dankzij geavanceerde nieuwe technologieën die de weg moeten vrijmaken naar duurzamer vliegen. Het memorandum dat we met Airbus ondertekend hebben, zal duurzame luchtvaart over de hele wereld bevorderen. We zijn heel enthousiast over dit project en kijken uit naar deze samenwerking.”

Glenn Llewellyn, Vice President Zero Emission Aircraft van Airbus, voegde eraan toe: "Samenwerking met onze klanten is van het grootste belang om tegen 2035 een klimaatneutraal, emissievrij vliegtuig te kunnen ontwikkelen. We zijn erg blij dat Wizz Air wil meewerken aan het onderzoek naar en de ontwikkeling van waterstofaangedreven vliegtuigen. Als we de prestaties van de vloot en het netwerk begrijpen, kunnen we de architecturale kenmerken voor een toekomstig ZEROe-vliegtuig nauwkeuriger definiëren. Daarnaast zal ook gekeken worden naar de impact op luchthavens, de ondersteuning op de grond en het routenetwerk.”

Het memorandum bouwt voort op de reputatie van Wizz Air als milieuvriendelijkste luchtvaartmaatschappij van Europa en op de duurzaamheidscampagne "Fly the Greenest" die reizigers aanspoort om om een bewuste keuze te maken wanneer ze beslissen om het vliegtuig te nemen. Deze campagne heeft als doel het bewustzijn rond de vloot van WIZZ als een van de jongste en efficiëntste ter wereld te vergroten. De CO2-uitstoot per passagierskilometer van WIZZ is de laagste in vergelijking met die van alle concurrerende carriers. Indien elke luchtvaartmaatschappij zo efficiënt zou zijn als Wizz Air, zou de Europese CO2-uitstoot van de luchtvaart 34% lager liggen.

In november 2021 tekende Wizz Air een overeenkomst met Airbus voor de aankoop van 102 bijkomende A321-toestellen (75 A321neo’s en 27 Airbus A321XLR’s). De bestelling werd goedgekeurd tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering van 22 februari 2022.

Met de nieuwe bestelling erbij omvat de backlog van Wizz Air een vaste bestelling voor 34 A320neo’s, 240 A321neo’s en 47 A321XLR’s, plus de extra bestelling voor 15 A321neo’s en aankooprechten voor 75 A321neo's. In total gaat het om 411 vliegtuigen.


Over Wizz Air
Wizz Air, de snelst groeiende en duurzaamste luchtvaartmaatschappij in Europa, heeft een vloot die bestaat uit 153 Airbus A320- en A321-toestellen. In het boekjaar dat eindigde op 31 maart 2022, vervoerde WIZZ 27,1 miljoen passagiers.

Momenteel biedt de luchtvaartmaatschappij vanuit Brussels South Charleroi Airport 16 bestemmingen aan: Bacău, Boedapest, Boekarest, Chisinau, Cluj-Napoca, Craiova, Debrecen, Iasi, Ljubljana, Sarajevo, Skopje, Sofia, Timisoara, Tirana, Varna en Warschau. Vanuit Eindhoven biedt Wizz Air vluchten aan naar 25 bestemmingen: Belgrado, Boedapest, Boekarest, Bourgas, Chisinau, Cluj-Napoca, Debrecen, Gdansk, Iasi, Katowice, Kaunas, Krakau, Lublin, Poznan, Riga, Rome, Rzeszów, Sarajevo, Skopje, Sofia, Tirana, Varna, Vilnius, Warschau en Wroclaw.

Wizz Air is beursgenoteerd op de London Stock Exchange onder de ticker WIZZ. Het bedrijf werd uitgeroepen tot een van 's werelds top tien veiligste luchtvaartmaatschappijen door airlineratings.com, en tot ‘2020 Airline of the Year’ door ATW, de grootste eer die een luchtvaartmaatschappij of individu te beurt kan vallen. ​
www.wizzair.com

Daria Sergeeva

Daria Sergeeva

Sustainability Communications Manager, Wizz Air
Yves Panneels

Yves Panneels

Press Office Benelux & France

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.