WIZZ AIR BEVESTIGT ZIJN WERELDWIJD LEIDERSCHAP OP HET VLAK VAN DUURZAAMHEID

LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJ WINT TWEEDE CAPA-AWARD OP RIJ

Wizz Air, de snelst groeiende luchtvaartmaatschappij van Europa, heeft voor de tweede maal op rij de prijs ‘Global Environmental Sustainability Airline Group of the Year’ gewonnen. De award werd in ontvangst genomen tijdens de CAPA Asia Aviation Summit in Kuala Lumpur. Dit komt voor luchtvaartexperten niet echt als een verrassing. Wizz Air heeft namelijk een van de jongste vloten ter wereld1. In oktober 2023 bedroeg de CO2-uitstootintensiteit slechts 50,7 gram per passagier/km (d.i. 5,0 % lager dan in oktober van vorig jaar).

De CO2-uitstootintensiteit van Wizz Air is in vergelijking met die van concurrerende maatschappijen2 de allerlaagste: 53,8 gram per passagier/km tijdens het boekjaar 2023. Dit is 11% minder ten opzichte van het boekjaar daarvoor3.

Dit wist de luchtvaartmaatschappij te bereiken door flink te investeren in de vernieuwing van haar vloot. Oudere vliegtuigen werden vervangen door Airbus A321neo’s. De gloednieuwe vliegtuigen produceren 20% minder CO2 en de helft minder geluid en stikstofoxide4.

Daarnaast heeft Wizz Air ook een duidelijke en uitvoerbare strategie uitgestippeld wat duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) betreft. De luchtvaartmaatschappij heeft afnamehoeveelheden veiliggesteld via overeenkomsten en partnerschappen met o.a. Mabanaft, Neste, OMV en Cepsa. Wizz Air heeft ook GBP 5 miljoen geïnvesteerd in het Britse biobrandstofbedrijf Firefly Green Fuels, en pompte, als onderdeel van Indigo Partners, USD 50 miljoen in de Amerikaanse SAF start-up CleanJoule.

József Váradi, CEO van Wizz Air, zei: “Het is een grote eer om voor de tweede opeenvolgende keer de CAPA Global Environmental Sustainability Award in ontvangst te mogen nemen. Dit is een bewijs van het harde werk en de toewijding van onze medewerkers en onze inzet om de CO2-intensiteit tegen 2030 verder met een kwart te verminderen. Ons ultralagekostenmodel bewijst zijn duurzaamheid: we maken op de efficiëntste manier gebruik van de allernieuwste vliegtuigen, met de laagste uitstoot per passagier per km in de sector. Daarnaast investeerden wij ook in SAF-projecten om de nodige hoeveelheden veilig te stellen. We zijn heel trots dat we het voortouw kunnen nemen op het vlak van een duurzamere luchtvaart en dat we mee de standaard zetten in de sector.”

De CAPA Environmental Sustainability Awards for Excellence zijn een erkenning voor luchtvaartmaatschappijen, luchthavens en leveranciers die bij het uitvoeren van hun activiteiten rekening houden met de klimaatverandering. De prijzen worden uitgereikt op basis van onafhankelijk research door analisten van CAPA en CO2-reductiestrategen van Envest Global. CAPA maakt deel uit van Aviation Week Network, een van ‘s werelds meest betrouwbare informatiebronnen voor de luchtvaart- en reissector.

Over Wizz Air
Wizz Air, Europa’s snelst groeiende ultra-lowcostmaatschappij, telt een vloot van 191 Airbus A320’s en A321’s. Alle Wizz Air-vluchten worden uitgevoerd met Airbus A320’s (180 stoelen), Airbus A320neo’s (186 stoelen), Airbus A321’s (230 stoelen) en Airbus A321neo’s (239 stoelen). Tussen november 2022 en oktober 2023 vervoerde WIZZ 58,5 miljoen passagiers. ​
Wizz Air is beursgenoteerd op de London Stock Exchange onder de ticker WIZZ. ​
Het bedrijf werd door airlineratings.com uitgeroepen tot een van 's werelds tien veiligste luchtvaartmaatschappijen. In 2019 en in 2023 werd Wizz Air door Air Transport Awards uitgeroepen tot ‘Luchtvaartmaatschappij van het Jaar’. Op de World Finance Sustainability Awards sleepte Wizz Air in 2021, 2022 en 2023 de titel ‘Most Sustainable Low-Cost Airline’ in de wacht, alsook die van ‘'Airline Group of the Year for Global Environmental Sustainability' vanwege CAPA - Centre for Aviation Awards for Excellence en and ‘Europe’s Leading Low-Cost Airline 2023’ bij de World Travel Awards.
www.wizzair.com

 

1 De gemiddelde leeftijd van de Wizz Air-vloot is 4,2 jaar.

2 Op basis van de recentste gepubliceerde emissie-informatie die van toepassing is op een periode van 12 maanden (Ryanair, EasyJet). Wegens de verschillen in verslagperiode zijn de cijfers en het tijdsbestek niet volledig op elkaar afgestemd. ​

3 Op basis van het officieel jaarverslag van Wizz Air

4 In vergelijking met de vorige generatie toestellen van de A320ceo-reeks

 

Sasha Vislaus

Sasha Vislaus

Communications Manager, Wizz Air
Yves Panneels

Yves Panneels

Press Office Benelux & France

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.