WIZZ AIR BESTELT 10 BIJKOMENDE A321ceo’s

Levering is voorzien in 2018 en 2019

Wizz Air Holdings Plc (de "Vennootschap" en, samen met haar dochterondernemingen, "Wizz Air"), de grootste lowcostcarrier van Midden- en Oost-Europa, kondigt vandaag een bestelling aan voor nog eens 10 Airbus A321ceo's. Deze toestellen zullen aangedreven worden door V2500-motoren van IAE International Aero Engines. De extra vliegtuigen zullen in 2018 en 2019 aan de vloot worden toegevoegd. Ze ondersteunen de belangrijke groeiplannen van de lowcostcarrier, want er is een grote, toenemende vraag naar luchtvervoer van en naar Midden- en Oost-Europa.

Legende (vlnr): Owen Jones, Chief Corporate Officer Wizz Air – Andras Sebok, Head of Fleet Aquisition Wizz Air – József Váradi, Chief Executive Officer Wizz Air - John Leahy Chief Operating Officer- Customers, Airbus Commercial Aircraft – Chris Buckley, Executive Vice President Europe, Africa, and Asia – Pacific, Airbus – Andreas Kramer, Head of Sales Eastern Europe  & CIS, Airbus - Stefan Konkoly, Sales Director Eastern Europe & Central Asia, Airbus

 

Op basis van huidige catalogusprijzen bedraagt de waarde van de nieuwe bestelling bij Airbus en IAE International Aero Engines ​​ongeveer 1,16 miljard US dollar. Wizz Air kreeg van Airbus echter een aanzienlijke korting op de officiële catalogusprijs. Wizz Air zal binnen de overeenkomst met Airbus de nodige flexibiliteit behouden bij het bepalen van de gunstigste vliegtuigfinancieringsmethode.

Wizz Air heeft sedert november 2015 de Airbus A321ceo in gebruik en baat momenteel 19 toestellen van dit efficiënte vliegtuigtype uit. Tegen 2019 worden er nog eens 22 A321ceo’s aan de vloot toegevoegd. Inzake eenheidskost realiseert Wizz Air met de A321ceo een kostenbesparing van ruim 10% in vergelijking met de A320ceo. WIZZ is een van de snelst groeiende luchtvaartmaatschappijen in Europa en heeft een van de hoogste winstmarges. De vloot van Wizz Air zal door de komst van deze extra vliegtuigen, die volgt op de vaste bestelling voor 110 nieuwe A321neo’s (die geleverd zullen worden vanaf 2019), tegen 2024 meer dan verdubbelen. Hierdoor zal de luchtvaartmaatschappij haar positie als grootste lowcostcarrier in Centraal- en Oost-Europa kunnen handhaven en de operationele eenheidskost zo laag mogelijk kunnen houden.

Gezien de omvang van deze overeenkomst met Airbus, kan de aankoop op basis van de beursregels beschouwd worden als een "klasse 1-transactie" en daarom moet deze overeenkomst ter goedkeuring worden voorgelegd aan de aandeelhouders van Wizz Air. Een aankondiging in dit verband zal later plaatsvinden.

József Váradi, Chief Executive Officer van Wizz Air, verklaarde op een persconferentie tijdens de Paris Air Show: "We zijn verheugd om deze bijkomende A321’s toe te voegen aan onze vloot. Met deze investering versterken we onze band met Airbus nog meer. Sinds de Airbus A321ceo in november 2015 bij Wizz Air zijn intrede maakte, heeft dit toesteltype al voor aanzienlijke kostenvoordelen gezorgd en draagt het herontworpen interieur bij tot de verbetering van onze service aan boord. De bestelling van vandaag zal, samen met de eerdere bestelling voor 110 A321neo’s, ervoor zorgen dat Wizz Air tussen nu en 2024 maar liefst 140 nieuwe vliegtuigen in ontvangst zal nemen."

"We zijn uitermate blij dat Wizz Air, een luchtvaartmaatschappij wiens vloot enkel uit Airbus-toestellen bestaat, haar vertrouwen in Airbus heeft vernieuwd. De A321ceo, de grootste telg van de A320- familie, is met zijn onverslaanbare lage operationele kosten het juiste vliegtuig op het juiste moment voor de ontwikkeling van Wizz Air. De A321 zal WIZZ in staat stellen om verder te groeien en aan de passagiers het comfort te bieden dat ze verdienen, een comfort dat alleen Airbus kan bieden", aldus John Leahy, Chief Operating Officer - Customers van Airbus.

De vloot van Wizz Air telt op dit ogenblik 83 toestellen van de A320-reeks, nl. 64 A320’s en 19 A321’s). De gemiddelde ouderdom van de vliegtuigen bedraagt 4,4 jaar. Daarmee is de WIZZ-vloot een van de jongste van Europa. Wizz Air heeft vorig jaar al een bestelling geplaatst bij Airbus voor 110 nieuwe A321neo’s, die uitgerust zijn met de modernste systemen en motoren. Deze toestellen worden pas geleverd vanaf 2019.

De A321ceo is de langste versie van de A320-reeks en biedt de beste stoel-kilometerkost in het segment van de vliegtuigen met een enkel gangpad. De A321ceo is 44,51 meter lang, en biedt voldoende ruimte voor 185 reizigers, en zelfs 236 in een high-density layout.

Omtrent Wizz Air

Wizz Air is de grootste low-cost luchtvaartmaatschappij  van Centraal- en Oost-Europa en biedt meer dan 500 routes vanuit 28 vliegbasissen, en verbindt 141 bestemmingen in 42 landen. De WIZZ-vloot telt 83 Airbus-toestellen van het type A320 en A321. De A320’s bieden elk plaats aan 180 passagiers en de A321 aan 230 reizigers. Bij Wizz Air zijn ruim 3300 mensen aan de slag. In de 12 maanden voorafgaand aan 31 maart 2017 vervoerde WIZZ ruim 23,6 miljoen passagiers.

Wizz Air biedt vanuit Eindhoven vluchten aan naar 20 steden (Belgrado, Boedapest, Boekarest, Brno, Cluj-Napoca, Debrecen, Gdansk, Katowice, Kaunas, Lublin, Nis, Poznan, Riga, Skopje, Sofia, Timisoara, Tuzla, Varna, Vilnius, Warschau en Wroclaw). Wizz Air vliegt tevens van Maastricht naar Katowice en van Groningen naar Gdansk. Vanuit Brussels South Charleroi Airport vliegt Wizz Air naar Boedapest, Boekarest, Cluj-Napoca, Gdansk, Ljubljana, Skopje, Sofia, Timisoara en Warschau.

Omtrent Airbus
Airbus is een wereldspeler inzake vliegtuigbouw, ruimtevaart en aanverwante diensten. In 2016 bedroeg de omzet van Airbus ruim 67 miljoen EUR. Het bedrijf telt ca. 134.000 medewerkers. Als vliegtuigconstructeur produceert Airbus een uitgebreid gamma van vliegtuigen, die plaats bieden aan 100 tot meer dan 600 passagiers. Airbus is ook een Europese leider die o.a. tanker-, gevechts- en cargotoestellen bouwt. Het is tevens het grootste ruimtevaartbedrijf van Europa en de op een na grootste ruimtevaartonderneming ter wereld. Airbus is wereldwijd ook een heel belangrijke helikopterproducent, zowel voor civiele als militaire doeleinden.

Sorina Ratz

Wizz Air Group

Yves Panneels

Wizz Air Press Office Benelux, Force3 - PR & Communication

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Wizz Air